Facebook er endnu en gang havnet i centrum af en skandale om beskyttelsen af brugernes data. Denne gang er det kommet frem, at adgangskoderne til 200 til 600 millioner brugere af Facebook Lite, Facebook og Instagram blev lagret på virksomhedens servere som almindelig tekst, tilgængelig for tusindvis af medarbejdere.
Brian Krebs (Brian Krebs), den kendte it-sikkerhedsjournalist, var den første til at skrive om problemet. I sin artikel henviser Krebs til oplysninger fra en ikke-identificeret Facebook-medarbejder i en ledende stilling i virksomheden.
Ifølge Krebs gennemfører Facebook i øjeblikket en intern undersøgelse, som allerede har vist, at adgangskoderne til hundredvis af millioner brugere blev gemt i klartekst og var frit tilgængelige for 20.000 af virksomhedens medarbejdere. Kilden oplyste, at repræsentanter for det sociale netværk ikke var i stand til at fastslå det nøjagtige antal adgangskoder eller hvor længe de havde været tilgængelige for medarbejderne. Nogle af dataene stammer fra 2012.
Ifølge kilden fremgik det desuden allerede af logfilerne, at omkring 2.000 ingeniører og udviklere hos Facebook havde sendt omkring 9.000.000 interne forespørgsler på dataelementer, der indeholdt brugeradgangskoder i klartekst.
Après la publication de Krebs, les représentants de Facebook ont été forcés de publier une déclaration officielle sur l’incident.
Virksomheden har bekræftet, at problemet med adgangskoderne blev opdaget i januar i år, og at det i øjeblikket undersøges. Indtil videre er Facebook ikke klar til at oplyse det nøjagtige antal og tidspunkter (der er dog meldinger om, at det drejer sig om titusinder af millioner af brugere). Repræsentanter for det sociale netværk hævder dog, at brugernes adgangskoder ikke var «synlige» for nogen uden for Facebook, og at der til dato ikke er rapporteret om misbrug af disse data fra medarbejdernes side.
Ifølge det sociale netværk blev adgangskoderne på virksomhedens servere naturligvis gemt “utilsigtet”. På nuværende tidspunkt er alle adgangskoder allerede skjult, og de berørte brugere bliver underrettet om hændelsen, så snart undersøgelsen af den er afsluttet.